Rugsėjo 1-oji: tradicijos ir šiek tiek istorijos

Rugsėjo pirmoji – Mokslo ir žinių diena, Lietuvoje paprastai žyminti naujų mokslo metų pradžią. Šią dieną miestų gatvėse šurmuliuoja minios žmonių – pasipuošę mažieji su šeimomis,  linksmi moksleivių bei studentų būriai, mokytojai su glėbiais gėlių… Net ir seniai mokslus pabaigusius praeivius šis šventinis vaizdas įtraukia ir verčia su nostalgija prisiminti savo rugsėjo pirmąsias.

Įvairiose pasaulio vietose mokslo metai prasideda skirtingu metu, pavyzdžiui, Indijoje – birželį, Vokietijoje liepą, o Norvegijoje – rugpjūtį. Tad kodėl Lietuvoje ši šventė vyksta būtent rugsėjo pirmąją?

 Dovanos moksliukams


Trumpa istorija

Tradicija iškilmingai paminėti mokslo metų pradžią pirmąją rudens dieną į Lietuvą atkeliavo apie 1980-uosius metus iš Rusijos, kai rugsėjo 1-oji buvo oficialiai paskelbta Mokslo ir žinių diena visose tuometinės Tarybų Sąjungos valstybėse. Rusų mokslo metų pradžios datos šaknys siekia net Bizantijos laikus – XV a. pab. Rusijos caras Ivanas III-asis vedė paskutiniąją Bizantijos princesę ir, pagal bizantiškąją tradiciją, rugsėjo 1-ąją paskelbė Naujųjų metų pradžia.

Vis dėlto, rugsėjo 1-oji kaip mokslo metų pradžios diena nebuvo svetima ir patiems lietuviams, mat, atėjus rudeniui ir pasibaigus didiesiems lauko darbams, tėvams jau nebereikėdavo vaikų pagalbos, tad galėdavo savo atžalas išleisti į mokslus.

Iš Rusijos atėjusi oficiali šventė Lietuvoje prigijo ir tapo viena iškilmingiausių, gražiausių ir svarbiausių visų švietimo įstaigų tradicijų.

 

Tradicijos

Rugsėjo 1-oji – tiesiog neįsivaizduojama be gėlių. Šią dieną kiekvienas moksleivis žygiuoja į mokyklą nešinas spalvingu žiedu, dažniausiai – kardeliu. Ši gėlė – rūpestingumo simbolis.

Žinoma, svarbūs yra ir kiekvienos mokyklos Mokslo ir žinių šventės minėjimai. Čia tradicijos dažniausiai išsiskiria, tačiau neapsieinama be iškilmingų sveikinimo kalbų ir skambučio, pakviečiančio į pirmąją pamoką. Mažuosius pirmokus į ją dažniausiai už rankos atveda vyriausieji mokyklos moksleiviai.

Rugsėjo 1-oji didele dalimi yra ir šeimų šventė. Daugelis tėvų nuo pat pirmųjų vaikų mokslo metų imasi kurti savas tradicijas – rengia mažas, jaukias šventes su artimiausiais šeimos nariais, kasmet lankosi toje pačioje kavinukėje ar tiesiog valgo šventinį tortą. Mažiesiems tai – ypač smagu, o vyresniesiems ši diena tampa puikia proga trumpam sugrįžti į nerūpestingą vaikystę.

Iškilmingoji Mokslo ir žinių diena – tarsi dar vieni Naujieji metai kiekvienam mokytojui ir besimokančiajam, tad visiems linkime gražios šventės ir sėkmingų mokslo metų!

 

Comments

comments