Pažink pramogą: oro balionas

Ar žinojote, jog oro balionas – pirmasis sėkmingas žmogaus bandymas išrasti skraidančią mašiną? Visame pasaulyje mėgstami ir romantizuojami oro balionai skaičiuoja daugiau nei 200 metų istorijos, kupinos netikėtų ir įdomių faktų, tad papasakosime, kas išrado oro balioną, kas buvo pirmojo skrydžio keleiviai ir tai, kad oro balionai ne visada buvo naudojami tik maloniems pasiskraidymams.

iStock_000004403075Medium

Ankstyvieji prototipai

Yra žinoma, jog pirmieji nepilotuojami karšto oro balionai Kinijoje buvo naudojami dar prieš mūsų erą. Mažyčiai karšto oro balionai buvo vadinami Kongmingo žibintais, jų paskirtis – kariniai ir pagalbos signalai. Šis ankstyvasis oro baliono prototipas neišnyko – tai yra tie patys dangaus žibintai, kuriuos, sugalvoję norą, paleidžiame skristi švenčių ir festivalių metu. Tiesa, spėjama, jog šie žibintai ilgus metus buvo daugelio pranešimų apie NSO priežastis.

Wasilablog.com nuotr.

Wasilablog.com nuotr.

Šiuolaikinių oro balionų gimtinė – Prancūzija

Žmogaus valdomi skraidantys gigantai buvo išrasti antroje XVIIIa. pusėje. Oro baliono išradėjais laikomi prancūzai, broliai Žozefas ir Etjenas Mongolfjė. Apie galimybę žmogų iškelti į orą svajoję broliai eksperimentus su šilkiniais balionais ir karštu oru pradėjo vykdyti 1782-aisiais, o pirmasis jų kūrinio viešas skrydis įvyko 1783-iųjų rugsėjo 19-ąją dieną. Skrydis truko 10 minučių, o pirmieji į dangų pakilę keleiviai buvo avis, antis ir gaidys. Toks „ekipažas“ buvo pasirinktas siekiant įrodyti, jog skraidyti gali ne tik paukščiai. Eksperimentas pavyko, avis nusileido visiškai sveika, tad atėjo laikas į orą pakilti ir žmogui.

 

Po dar keleto bandymų, tų pačių metų spalio 15-ąją, į dangų pakilo pirmieji žmonės. Baimindamasis dėl pavojaus savo pavaldinių gyvybei, tuometinis Prancūzijos karalius Liudvikas XVI reikalavo, kad į dangų kiltų mirties bausmei nuteisti nusikaltėliai, tačiau oro balionų entuziastai fizikas Pilatras De Rozjeras ir markizas Frankas d’Arlandes’as išsikovojo garbę tapti pirmaisiais žmonėmis, pakilusiais į orą.

 

Tiesa, pirmieji skrydžiai vykdyti oro balioną pririšus prie žemės ilgomis virvėmis, o laisvas skrydis įvyko šiek tiek daugiau nei mėnesiu vėliau – lapkričio 21-ąją.

Wikipedia.org nuotr. Pirmojo pilotuojamo skrydžio iliustracija.

Wikipedia.org nuotr.
Pirmojo pilotuojamo skrydžio iliustracija.

Oro balionai kare

Šiandien oro balionai yra naudojami daugiausiai pramogai ar dėl sportinio intereso, ir mums dažniausiai asocijuojasi su romantika ir poilsiu, tačiau ilgą laiką jie buvo svarbus ginklas karinėse misijose.

 

Pirmąjį kartą kariniais tikslais žmogaus valdomas oro balionas panaudotas žvalgybai, 1794-aisiais, Fleriusio mūšyje tarp prancūzų ir austrų. Vėliau oro balionai buvo taip pat sėkmingai panaudoti ir Amerikos civilinio karo metu. Žvalgybiniai balionai naudoti abiejuose pasauliniuose karuose, tačiau II pasaulinio karo metu Didžioji Britanija oro balionais jau blokavo oro atakas, o Japonija juos naudojo sprogmenims pergabenti. Šiek tiek keista, tačiau oro balionai karinėse misijose vis dar naudojami ir šiais laikais.

Wikipedia.org nuotr. Žvalgybinis oro balionas Fliuro mūšyje.

Wikipedia.org nuotr.
Žvalgybinis oro balionas Fleriuso mūšyje.

Oro balionai šiandien

Šiuolaikinį oro balioną, tokį, kokį naudojame dabar, išrado amerikietis Edvardas Jostas. Baliono kupolas gaminamas nebe iš šilko, o iš orui nepralaidaus nailono ar poliesterio, balionai gali būti įvairių dydžių ir formų, talpinti daugiau nei dvidešimt keleivių. Oro balionai labai mėgstami visame pasaulyje – skrydį oro balionu galite išbandyti daugelyje šalių, kasmet vyksta apie šimtą oro balionų festivalių.

 

Oro balionai būna ne tik tradicinės formos – festivaliuose galima pasigrožėti unikaliais skraidančiais meno kūriniais, įspūdingais oro balionais mielai reklamuojasi garsiausi pasaulio prekės ženklai. Netradiciniais oro balionais pasigrožėti galite mūsų Pinterest albume:

Capture

Daugelis išbandžiusiųjų skrydį oro balionu pripažįsta, jog tai – viena įspūdingiausių patirčių jų gyvenime. Vis dėlto, nepabandęs – nesužinosi, tad kviečiame į nuostabų nuotykį leistis Jus pačius ir nepamirštamą kelionę dovanoti savo brangiausiems žmonėms:

 

Skrydžiai oro balionu.


Comments

comments