Vaiduoklių šventė – Helovinas!

Helovino arba Vaiduoklių šventės istorija Lietuvoje prasidėjo visai neseniai. Ši šventė pas mus atkeliavo iš Vakarų pasaulio ir vis dar nėra iki galo prigijusi, mat daug kas mano, jog Helovino vakarėlių linksmybės kertasi su lietuviškomis tradicijomis – Visų šventųjų dienos rimtimi ir pagarba mirusiesiems. Vis dėlto, kasmet į Helovino šventimą įsitraukia vis daugiau žmonių, puošiami prekybos centrai, rengiami koncertai ir kostiumų vakarėliai. Tad iš kur atkeliavo ši šventė ir kokios yra jos tradicijos?

Helovinas

Helovino kilmė

Šiuolaikinio Helovino šaknys siekia kelis šimtmečius prieš mūsų erą – tuos laikus, kai egzistavo ir klestėjo keltų gentys. Lapkričio pirmosios išvakarėse keltai švęsdavo Samhain – derliaus nuėmimo šventę ir kartu Naujuosius metus. Buvo tikima, jog tuo metu išnyksta gyvųjų ir mirusiųjų pasaulių ribos, o mirusių žmonių sielos grįžta pas gyvuosius.
Nors manoma, jog Helovinas yra amerikietiška šventė, tačiau tai nėra tiesa – iš tiesų keltiškąją tradiciją pratęsė airiai. Su jais linksmas Vaiduoklių šventės minėjimas nuvyko į Ameriką ir daugybę kitų pasaulio kampelių. Helovinas švenčiamas ne tik Šiaurės Amerikoje ir Europoje – jį mini visi pasaulio žemynai, kur kiekviena kultūra į šią šventę įjungia savų papročių bei elementų.

Pixmac000069036175

Helovino tradicijos

Džeko žibintai – tai tradiciniai išskaptuoti moliūgai su liepsnelėmis viduje. Pagal airių legendą, kažkada gyvenęs vyras, vardu Džekas. Dar būdamas gyvas, jis apgavo velnią, kad šis sutiktų po mirties Džeko neimti į pragarą. Džekui mirus, Šventasis Petras dėl nuodėmių neįleido jo į rojų, o velnias nepasiėmė į pragarą, todėl jis buvo pasmerktas amžinai blaškytis tarp dviejų pasaulių, pasišviesdamas savo žibintu.
Išskaptuoti moliūgai kaip žibintai buvo naudojami jau nuo senų laikų, tačiau nėra tiksliai žinoma, kodėl ši tradicija tapo susieta su Helovinu. Ji buvo pradėta Pietų Amerikoje ir įsitvirtino XXa.

Pixmac000082829173

Persirengėliai ir „pokštas arba saldainis“ – šiomis tradicijomis Helovinas labai primena lietuviškąsias Užgavėnes. Įvairiais kostiumais persirengę vaikai vaikšto nuo namo prie namo, beldžiasi į duris ir prašo į maišelį įdėti ką nors skanaus. Kaip ir Lietuvoje per užgavėnes, žmonės iš anksto apsirūpina gardėsiais, kuriais galės vaišinti vaikus. Tradicinis Helovino skanėstas – karamelizuoti obuoliai.
Tuo tarpu suaugusieji Helovino naktį dalyvauja kostiumų vakarėliuose. Tradiciniai Vaiduoklių nakties herojai – raganos, burtininkai, vampyrai, zombiai ir kitokie stebuklingi bei iš mirusiųjų prisikėlę veikėjai. Šiais laikais kostiumų galima pamatyti daug įvairesnių – žmonės persirengia savo mėgstamais filmų, knygų ar žaidimų herojais. Dažnai vyksta įvairūs geriausių kostiumų konkursai.

Helovino šventė

Nors Helovino ateitis Lietuvoje dar neaiški, tačiau visiems, šiąnakt planuojantiems pasiausti, linkime šaunaus vakaro! O jei Helovino proga vietoj skanėsto savo draugus norite nustebinti netikėtais ir naujais įspūdžiais, kviečiame rinktis iš mūsų ekstremalių ir vaiduokliškų pasiūlymų:
Helovino dovanos

Comments

comments