Kaip būti laimingam ir dovanoti laimę kitiems

Laimę kiekvienas įsivaizduojame savaip ir pajuntame skirtingu metu, tačiau mokslininkai teigia, o ir mes tikime, jog yra universalių būdų kasdien jaustis laimingesniam. Nors daugelį jų žinome visi, tačiau dažnai pamirštame, paskendę kasdienybės rutinoje, tad šiandien, Laimės dienos proga, kviečiame dar kartą prisiminti laimės receptą ir sužinoti, kaip laimę padovanoti!

Laimės diena

Ką daryti, kad būtum laimingas?..

Sportuoti. Ne vienas tyrimas įrodė, jog reguliariai aktyvia fizine veikla užsiimantys žmonės yra laimingesni. Sportuojant į organizmą išsiskiria endorfinas, kuris ne veltui yra vadinamas laimės hormonu. Be to, sportas padeda išlikti sveikam ir energingam, o sveikata – vienas būtiniausių laimės elementų.

 

Koncentruotis į savo stiprybes. Dažnai žiūrėdami į kitus jiems bent truputį pavydime – proto, drąsos, gabumų ar dar bala žino, ko. Raktas į laimę yra ne lyginti save su kitais ir bandyti jiems prilygti, o susitelkti į save, suprasti savo stiprybes ir jas realizuoti. Nustoję lenktyniauti su kitais ne tik įgysite pasitikėjimo savimi, tačiau ir turėsite daugiau motyvacijos siekti savo tikslų!

 

Ilsėtis. Kai neišsimiegame, neigiamos mintys ima viršų ir dažnai jaučiamės suirzę. Taip yra ne šiaip sau: mokslininkai ištyrė, jog miego trūkumas sutrikdo hipokampo – žmogaus smegenų dalies, atsakingos už teigiamas mintis – veiklą. Pasistenkite kartais atidėti smulkesnius darbus į šoną ir pasimėgauti saldžiu poilsiu, kuris atneš ir gerą nuotaiką!

 

Gyventi čia ir dabar. Žinoma, planuoti yra sveika ir reikalinga, tačiau ateitis dažnai siejasi su nežinomybe ir kelia nerimą. Dar blogiau yra gyventi praeitimi – tai trukdo siekti tikslų ir pastebėti tai, kas vyksta aplinkui. Vaistas paprastas – tereikia kartais sustoti ir pagalvoti, kas Jus džiugina čia ir dabar. Kuo dažniau leisite sau mėgautis šia akimirka, tuo laimingesni jausitės!

 

Patirti, o ne turėti. Neabejotinai, turėti reikia – stogą virš galvos, maisto ir visa kita, kas patenkina pagrindinius žmogaus poreikius. Bėda ta, kad dažnai įsivaizduojame, jog prabangus automobilis ar brangus vėrinys mus padarys laimingesnius. Tam kartui – taip, tačiau džiaugsmas dėl naujo daikto greitai išblėsta. Bendravimas, emocijos, kelionės, patirtys, įspūdžiai – štai, kas iš tiesų pripildo žmogų ir turi išliekamąją vertę. Juk dažniau nusišypsome prisiminę smagų nuotykį, o ne akimirką, kai iš parduotuvės išėjome su maišeliu rankoje, ar ne?..

Laimės diena

Kaip padovanoti laimę?

Dovana, jei renkama nuoširdžiai, o ne iš pareigos, yra labai ypatinga – ji skirta tam, kad žmogus pasijustų mylimas, vertinamas, reikalingas. Esame įpratę dovanoti daiktus, tačiau kuo toliau, tuo sunkiau atrasti tai, kas dovanos gavėjui būtų tikrai reikalinga. Blogiausiu atveju, dovana baigiasi grynaisiais pinigais vokelyje: „nusipirksi, ką norėsi…“. Džiaugsmas gavus tokią dovaną irgi baigiasi greitai – apie ją pamirštama vos padėjus vokelį į šoną.

 

Kad „ne piniguose laimė“, byloja ne tik senolių išmintis, tačiau ir mokslininkų tyrimai. Dovanos ir laimės santykis domina daugybės sričių specialistus – nuo ekonomistų ir marketingistų iki psichologų ir antropologų. Nustatyta, jog patirtys yra pranašesnės už daiktus šiais aspektais:

 

    • Laukdamas eilėje, pavyzdžiui, į koncertą ar prie atrakciono, žmogus patiria daugiau teigiamų emocijų, nei laukdamas parduotuvės eilėje;

 

    • Daiktais dažniausiai naudojamės vieni, o patiriame kartu – būtent dėl socialinio patirčių aspekto žmonės yra linkę po kurio laiko patirtis įvertinti daug labiau nei daiktus;

 

  • Nors daiktus esame linkę laikyti vertingesniais už patirtis, kadangi juos galime pačiupinėti, tačiau svajodami apie patirtis ar jas prisimindami esame laimingesni nei galvodami apie daiktus.

 

Amerikiečių psichologas T. Gilovich teigia, jog bendrą visuomenės gerbūvį daug efektyviau veikia ne prekybos centrų gausa, tačiau gera parkų, paplūdimių ir pan. infrastruktūra, suteikianti galimybę patirtims.

 

Esame įpratę visada būti apsupti daiktų ir viską matuoti skaičiais, todėl ir dovanojame daiktus ir skaičius. Vis dėlto, mes tikime, jog emocija, įspūdis, prisiminimas yra nepamatuojami, tačiau daug vertingesni ir reikalingesni, tad skatiname Jus atrasti, dovanoti ir mėgautis tikromis laimės akimirkomis kartu!

LT_XMAS_2014_Manifest_TV

Comments

comments