Gurmaniškos kelionės: Gruzija

Šį kartą kviečiame leistis į gurmanišką kelionę po Gruziją. Jeigu dar nežinojote, tai mūsų kelionės kiek kitokios – kelti kojos iš namų Jums tikrai nereikės. Taigi šiandien supažindinsime Jus su pagrindiniais gruziniškais patiekalais ir gruzinų maisto kultūra. Pažadame, kad kelionė bus labai skani!

eli.mama.lt

Eli.mama.lt nuotr.

Kodėl Gruzija?

Dauguma žmonių, gerai nepažįstančių gruzinų virtuvės, įsivaizduoja, jog gruzinai valgo tik šašlykus. Norime įrodyti, kad ši nuomonė yra klaidinga ir pristatyti patiekalus, kurie reprezentuoja šalį kur kas labiau nei jie. Gruziniška virtuvė yra labai įvairi – joje vyrauja gausybė įvairių šviežių žolelių, švieži sūriai bei įvairiai paruošta mėsa. Gruzija taip pat garsėja savo vynais. Įdomi yra ir gruzinų valgymo kultūra: kuo daugiau patiekalų yra ant stalo, tuo geriau, tuo jis turtingesnis. Galima drąsiai teigti, jog gruziniška virtuvė yra viena unikaliausių pasaulyje, todėl kviečiame geriau pažinti tradicinius jos patiekalus.

www.advantour.com

Advantour.com nuotr.

Gurmaniška kelionė į Gruziją

Turime Jums keletą pasiūlymų, kur galėtumėte pradėti savo kelionę į Gruziją. Pirmiausiai rekomenduojame apsilankyti restorane „Tiflisi Dukani“. Kodėl būtent čia? Ogi todėl, kad tai būtų puiki proga ne tik paragauti tradicinio gruziniško užkandžio chačiapūrio, bet ir sudalyvauti šio patiekalo gaminimo pamokėlėje. Kitas mūsų pasiūlymas – vėlgi apsilankymas restorane „Tiflisi Dukani“, tačiau šįkart truputį kitu tikslu. Pasinaudoję šiuo pasiūlymu, Jūs turėsite galimybę paragauti ne vien tradicinės gruzinų užkandėlės – šį kartą Jūsų stalas bus nukrautas įvairiausiais tradiciniais gruzinų patiekalais, kurie Jūsų vakarą pavers tikra švente. Na, o dabar atidžiau panagrinėkime, kokie gi yra tie tradiciniai gruziniškos virtuvės valgiai.

56418_photo_l 58413_photo_l

Tradiciniai gruzinų patiekalai

Prieskoninės žolelės

Galbūt tai ir ne patiekalas, bet negalime jų nepaminėti. Prieskoninės žolelės užima svarbiausią vietą Gruzijos virtuvėje. Tai petražolės, krapai, bazilikai, tarhunai, mėtos, svogūnų laiškai ir begalė kitų. Šių žolelių mišiniai naudojami patiems įvairiausiems patiekalams – mėsos, žuvies valgiams, sūriams bei sriuboms. Gruzinai mėgsta naudoti didelį kiekį prieskonių tam, kad jų patiekalai įgytų nepakartojamą skonį ir aromatą. Yra spėjama, kad būtent šiose žolelėse ir slypi Gruzijos žmonių ilgaamžiškumo ir sveikatos paslaptis.

shutterstock_41130085

Chačapuris

Vienas populiariausių gruziniškų patiekalų – chačapuris. Kartais jis pristatomas kaip „gruziniška pica“. Ši „pica“ gaminama iš specialios, bet paprastai paruošiamos tešlos, užkeptos sūriu. Šie ingredientai skiriasi priklausomai nuo regionų. Kadangi skiriasi ingredientai, tai ir chačapuriai kiekviename regione yra skirtingi. Būtina paminėti, kad šiai gruziniškai užkandai pagaminti naudojami tik vietiniai sūriai. Jeigu tai neįmanoma, vietinius sūrius galima pakeisti feta arba mocarela. Chačapuriai gali būti labai įvairūs: gali skirtis jų forma (apvalūs, trikampiai, ovalūs) bei jų kepimo būdas (kepami orkaitėje, keptuvėje, ant žarijų). Šis gruzinų virtuvės patiekalas yra labai mėgstamas keliautojų, todėl chačapurio galima nusipirkti kiekvienoje Gruzijos parduotuvėje.

shutterstock_117374413

Chinkali

Tai nacionalinis gruzinų patiekalas, atrodantis lyg milžiniški koldūnai su mėsa. Šiam patiekalui būtinai naudojama tik riebi, kapota mėsa, dedama įvairiausių žolelių ir prieskonių. Yra netgi speciali valgymo taisyklė šiam gruziniškam valgiui. Chinkali koldūnus reikia valgyti rankomis laikant už galiuko, juos prakandus išgerti riebų buljoną ir tada pereiti prie mėsos. Koldūnų galiukai nevalgomi, nes tai suspausta ir neišvirusi tešla. Pravartu žinoti, jog paprastai žmogui užtenka keturių chinkali koldūnų, kad jis jaustųsi sočiai pavalgęs. Tad neapsigaukite ir neužsisakykite tiek, kiek nepajėgtumėte suvalgyti.

zpierwszegotloczenia.pl

Zpierwszegotloczenia.pl nuotr.

Šašlykai

Visgi būtų gėda, jeigu kalbėdami apie gruzinų virtuvę nepaminėtume vieno populiariausių jų patiekalų. Taip, tai šašlykai, kurie Gruzijoje vadinami mtsvadi. Nemanome, kad yra tokių, kurie nežino, kas gi tie šašlykai, bet dėl viso pikto priminsime. Šašlykai – tai ant ieško kepami mėsos gabalėliai. Mėsos pasirinkimas gali būti labai įvairus: skirtingi Gruzijos restoranai šį patiekalą gamina iš kiaulienos, jautienos, vištienos ar avienos. Svarbu paminėti, kad gruziniški mtsvadi dažniausiai gaminami iš jaučio mėsos. Įdomu faktas: gruzinai, priešingai nei lietuviai, prieš kepant šašlykus jų nemarinuoja.

????????

Charčio

Charčio – žinomiausia ir populiariausia gruziniška sriuba, puikiai žinoma ir mėgstama Lietuvoje. Tradiciškai šis gruzinų virtuvės patiekalas yra ruošiamas iš jautienos, tačiau gali būti gaminamas ir iš ėrienos, vištienos ar tik daržovių sultinio. Charčio sriuba primena aštrų troškinį. Svarbiausi šio valgio ingredientai – daug šviežių žolelių ir chmeli suneli prieskoniai. Be viso to, charčio yra tirštinama maltais graikiniais riešutais.

shutterstock_67211014

Lobio

Lobio – tai krosnyje troškintos pupelės su prieskoniais. Šis patiekalas  gali būti ir sūrus (su sūriu ir česnaku), ir saldus (su granatais ir riešutais). Pasigaminti lobio yra neįtikėtinai paprasta ir visas gaminimo procesas neužima daug laiko. Šis gruziniškas patiekalas gali būti valgomas bet kokia proga: kaip pagrindinis patiekalas, kaip užkandis ar kaip garnyras prie mėsos. Jis valgomas beveik kasdien ir beveik su viskuo. Gruzijoje yra žinoma kone keli šimtai šio patiekalo variacijų. Visi sutiks, jog šis gruzinų virtuvės valgis yra ne tik skanus, bet ir maistingas.

papprika.ru

Papprika.ru nuotr.

Čachochbili

Čachochbili – tradicinis vištienos pomidorų padaže troškinys. Pradžioje vištiena yra skrudinama be riebalų, o paskui troškinama pomidorų, česnakų ir riešutų padaže. Yra begalė čachochbili receptų ir kiekviena šeimininkė šį troškinį ruošia vis kitaip. Vienos šeimininkės į šį gruzinišką patiekalą deda maltų graikinių riešutų, kitos gardina vynu, dar kitos neįsivaizduoja čachochbilio be aštraus adžikos padažo. Įprastai šis gruzinų valgis yra patiekiamas keptuvėje ir yra labai skanus.

ethnocatering.cz

Ethnocatering.cz nuotr.

Čiurčhela

Čiurčhela – ypatingas gruzinų saldumynas, kurio gali rasti visoje šalyje. Tai saldėsis, gaminamas iš riešutų, miltų ir sutirštinto vynuogių sirupo. Įdarui gali būti naudojami įvairūs riešutai – žemės, graikiniai ar lazdynų bei migdolai. Pirmiausiai jie būna suveriami ant siūlo ir paskui užpilami vynuogių sirupu. Čiurčhelas, kurios primena banguotas žvakes, prekeiviai vadina gruziniškais „Snickers“.

merlinandrebecca.blogspot.com

Merlinandrebecca.blogspot.com nuotr.

Adžika

Nepameluosime, jei pasakysime, jog adžika – populiariausias padažas visoje Gruzijos virtuvėje. Tai padažas, kuris gaminamas iš raudonųjų arba žaliųjų aitriųjų ankštinių pipirų, prieskonių bei druskos. Mėsos patiekalus Gruzijos šalies gyventojai siūlo pagardinti būtent adžikos padažu.

www.1000receptu.lt

1000receptu.lt nuotr.

Vynas

Reikėtų pradėti nuo to, kad yra manoma, jog žodis „vynas“ yra kilęs būtent iš gruziško žodžio „gvino“, tad nė kiek nenuostabu, kad gruziniškas vynas yra labai populiarus ir žinomas visame pasaulyje. Šiuo metu Gruzijoje yra auginama daugiau nei pusė tūkstančio skirtingų vynuogių rūšių, iš kurių gaminamas pats įvairiausias vynas. Populiariausios vyno rūšys: Manavi, Tibaani, Rkatsiteli, Saperavi, Mukuzani ir kitos. Gruzinai turi savo mąstymą apie vyną. Jų nuomone maistas ir vynas turi vienas kitą papildyti, o ne konkuruoti tarpusavyje. Gruzinams yra svarbu tai, kad maisto ir vyno derinys sugebėtų atskleisti tiek maisto, tiek ir vyno unikalias skonių savybes.

54

Taigi, labai kviečiame pažinti Gruziją iš arčiau. Linkime Jums smagaus ir gardaus laiko!

 

Taip pat kviečiame apsilankyti mūsų Pinterest albume „Gruzijos virtuvė”.

pinterest gruzija

 









Comments

comments