Gurmaniškos kelionės: Belgija

Šį kartą leidžiamės į gurmanišką kelionę po Belgiją. Visos mūsų kelionės yra labai skanios ir gardžios, tad galite neabejoti, jog ir ši kelionė bus tokia. Kas dar? Pažinsite šalį, jos maistą ir valgymo kultūrą net neišėję iš namų. Tad visus maisto mylėtojus kviečiame pažinti Belgiją iš arčiau!

www.layoverguide.com

Layoverguide.com nuotr.

Kodėl Belgija?

Belgų maisto gaminimo tradicijos ir paslaptys iki šių dienų yra perduodamos iš kartos į kartą ir iš lūpų į lūpas. Belgijos virtuvė yra pelniusi daugybės valgytojų simpatijas, nes jų gaminamas maistas nuostabus ir autentiškas. Labai dažnai belgai sako, jog jų virtuvė yra kaip jų tauta – iš pašaknų buržuazinė, o namuose gaminamas maistas – pats geriausias. Belgų virtuvės patiekalams būdingas puikus skonis, gausa bei patraukli išvaizda. Puiku tai, jog tokie valgiai patiekiami ne tik prabangiuose restoranuose, bet ir gerokai kuklesnėse užeigėlėse, jau nebekalbant apie kasdienį belgų stalą. Galima drąsiai teigti, jog maistas yra neatsiejama belgų gyvenimo dalis.

holamatrimony.blogspot.com

Holamatrimony.blogspot.com nuotr.

Gurmaniška kelionė į Belgiją

Mes žinome, kur galėtumėte pradėti savo gurmanišką kelionę po Belgiją. Siūlome Jums apsilankyti Vilniaus senamiestyje įsikūrusiame restorane „Belgai“. Ten galėsite ne tik paskanauti midijų su gruzdintomis bulvėmis, patiekalo, kuriuo belgai labai didžiuojasi, bet ir užsigerti jį tikru belgišku alumi. Ar galėtų būti dar geresnė kelionės po Belgijos virtuvę pradžia? Mes manome, kad ne. Tad tikrai rekomenduojame pasinaudoti mūsų pasiūlymu. Na, o dabar laikas susipažinti su tradiciniais belgų virtuvės patiekalais.

AMB_4102

Tradiciniai belgų patiekalai

Cikorijų apkepas (pranc. witlofschotel)

Cikorija – daržovė, vaizdžiai vadinama baltuoju auksu ir didžiausia belgų dovana pasauliui. Būtina žinoti – cikorija patinka tikrai ne kiekvienam. Ši lapinė daržovė yra kartoko skonio ir šiek tiek primena kartųjį šokoladą, tačiau turi daug reikalingų vitaminų ir mineralų. Be viso to, cikorija yra puiki daržovė prižiūrintiems savo kūno linijas, nes viename cikorijos lape yra tik viena kalorija. Kaip jau galima būtų suprasti, belgai cikorijas mėgsta, tad cikorijų apkepas yra vienas pagrindinių belgų virtuvės patiekalų.

www.lekkerensimpel.com

Lekkerensimpel.com nuotr.

Midijos su gruzdintomis bulvytėmis (pranc. moules frites)

Šviežios midijos su gruzdintomis bulvytėmis – nacionalinis belgų patiekalas. Midijos būna patiekiamos įvairiais būdais: su baltu padažu (a la Creme), savo sultyse (Moules Nature), su aštriu padažu (Hot Circus) arba su alaus padažu (a la Biere). Kalbant apie bulvytes, dauguma mano, jog tai prancūzų atradimas, tačiau ši paplitusi nuomonė yra klaidinga. Bulvytes iš tiesų atrado belgai, o jos vadinamos french todėl, kad seniau šis žodis reiškė ne tik prancūziškas, bet ir turėjo kitą reikšmę – supjaustytas pailgomis juostelėmis.

IMG_1428 copy

Vaterzui (pranc. viszooitje, kippenwaterzooi)

Vaterzui – tai savotiškas troškinys, firminis belgiškas patiekalas. Šis valgis gali būti ruošiamas dvejopai – iš žuvies arba iš vištienos su daržovėmis. Pagrindinis populiaraus belgiško troškinio produktas – upių žuvys. Labai gaila, tačiau dėl didelio upių užterštumo virdami šią sriubą belgai vietoj žuvies vis dažniau ima naudoti vištieną.

gastrotourismo.wordpress.com

Gastrotourismo.wordpress.com nuotr.

Briuselio kopūstai (pranc. brassica oleracea)

Briuselio kopūstai – ypač svarbios daržovės vietinėje Belgijos virtuvėje. Būtent belgų dėka šie kopūstai paplito po visą pasaulį ir tapo be galo populiarūs įvairių šalių virtuvėse. Briuselio kopūstai naudojami maisto gaminimui jau daugiau nei 400 metų. Labai dažnai kopūstai yra patiekiami kaip garnyras. Yra ir kitas belgų mėgstamas būdas valgyti briuselio kopūstus – jie būna išverdami pasūdytame vandenyje su trupučiu citrinų sulčių ir pagardinami grietine.

www.veidas.lt

Veidas.lt nuotr.

Sūriai (pranc. kaas)

Sūriai – svarbiausi šaltieji užkandžiai Belgijoje. Sūrių įvairovė šalyje yra be galo didelė, yra gaminama beveik 300 sūrių rūšių. Belgai sūrį naudoja daugeliui patiekalų ruošti, taip pat saldainiams ar sūrio pyragams. Dažnai sūris, supjaustytas riekelėmis ir įdėtas tarp dviejų duonos riekelių, yra valgomas pusryčių metu namuose. Reikia nepamiršti, kad sūriai yra nepakeičiama užkanda prie alaus, tad belgams jie tikrai labai svarbus produktas. Taigi, belgiški sūriai – tikras autentiškos belgų virtuvės pagrindas.

www.librijesatelier.nl

Librijesatelier.nl nuotr.

Vafliai (pranc. wafel)

Vafliai – svarbiausias belgiškas desertas, turintis labai ilgą istoriją. Yra išskiriamos dvi vaflių rūšys: lježo vafliai (kieti, apvalūs, viduje turintys karamelės gabaliukų) bei briuselio vafliai (minkšti, purūs, patiekiami šilti, su grietinėle ir vaisiais). Belgiškų vaflių receptūra nėra labai ypatinga, o ir pasigaminti juos nėra labai sunku – vafliai kepami tam tikrose, specialiose keptuvėse ir yra pagardinami cukrumi, vaisiais ar plakta grietinėle. Taip jie įgauna nepakartojamą skonį. Niam niam!

iStock_000013242370Small

Šokoladas (pranc. chocolade)

Šokoladas – tikras belgų pasididžiavimas ir pagrindinis eksportuojamas maisto produktas. Yra paskaičiuota, jog kiekvienas belgas per metus suvalgo vidutiniškai apie aštuonis kilogramus šio skanumyno. Žmonės, pabūvoję Belgijoje, teigia, jog į ją verta vykti vien tam, kad paragautum šio skanėsto. Gali kilti klausimas: kodėl gi belgiškas šokoladas yra toks ypatingas? Mes paaiškinsime to priežastis. Tikras belgiškas šokoladas yra be konservantų, dirbtinių saldiklių ar dažų. Be to, jis gaminamas tik iš šviežių produktų, tad jį galima valgyti tik keletą dienų. Dažnai šio saldumyno gamyba yra šeimos verslas, perduodamas iš kartos į kartą, tad šokoladas yra gaminamas remiantis senomis tradicijomis. Taigi, galima drąsiai teigti, jog Belgija yra tikra svajonių šalis šokolado mylėtojams.

iStock_000005636395Large

Alus (pranc. bier)

Būtų sunku surasti žmogų, kuris nežinotų, jog Belgija yra šalis, nuo seno garsėjanti alaus gamyba. Ši šalis yra labai turtinga savo alaus tradicijomis ir joje gaminama daugiau nei 500 skirtingų alaus rūšių. Anksčiau alus buvo gaminamas tam, kad pažymėtų svarbius įvykius – įvairias šventes, inauguracijas, vestuves. Senovėje vietinis aludaris buvo dažnai skiriamas netgi miestelio meru. Belgai be galo didžiuojasi savo gaminamu alumi ir, taip pat kaip ir vyną, tam tikrą alų rekomenduoja gerti su tam tikrais belgų patiekalais tam, kad būtų sukurta ideali maisto ir gėrimo dermė. Belgiškas alus nėra vien tik nacionalis šalies gėrimas. Jis taip pat plačiai naudojamas maisto gamyboje: aluje yra troškinami ir verdami įvairūs valgiai, iš jo gaminami įvairūs padažai ir užpilai.

shutterstock_102456941

Taigi, labai kviečiame pažinti Belgiją iš arčiau. Linkime Jums smagaus ir gardaus laiko!

 

Taip pat kviečiame apsilankyti mūsų Pinterest albume „Belgiška virtuvė“.

belgija pinterest

 











Comments

comments