SPA Jūsų kūnui ir sielai

SPA procedūra, SPA centras, SPA gydymas, SPA ritualas… Atrodo, viskas savaime suprantama, tačiau ar kada nors iš tiesų susimąstėte, ką reiškia SPA ir iš kur tai atsirado? Kviečiame Jus sužinoti!

shutterstock_61711201

Pavadinimo kilmė

SPA pavadinimo kilmės aiškinimas turi keletą skirtingų versijų:

 

  • Pavadinimas kilo iš valonų kalbos (tai nykstanti senoji kalba, vartojama daugiausia pietų Belgijos regione Valonijoje) žodžio „espa“, kuris reiškė „fontanas“;
  • Pavadinimas kilo iš Belgijoje esančio Spa miesto pavadinimo – šis miestas dėl savo mineralinių šaltinių buvo žinomas dar romėnų, o nuo XIVa. jame jau vystėsi komercinės gydymo vandeniu paslaugos (miesto pavadinimo kilmė susijusi su „fontano“ reikšme);
  • Pavadinimas kilo iš lotynų kalbos žodžio „spagere“, kuris reiškia šlakstyti, taškyti, drėkinti;
  • Pavadinimas yra lotyniškos frazės „sanitas per aquas“ („sveikata per vandenį“) akronimas.

 

Nors populiariojoje kultūroje labiau paplitusi lotyniškoji versija, tačiau mokslininkai palaiko belgiškąją, mat manoma, jog lotyniška frazė „sanitas per aquas“ buvo sugalvota ne anksčiau kaip XXa.

Pixmac000080069643

Istorija

Gydymas vandens procedūromis buvo taikomas antikinėse graikų ir romėnų kultūrose. Graikų viešosios pirtys buvo naudojamos jau nuo Va. pr. Kr., jos laikomos populiariųjų romėnų termų protėviu.

 

Pirmoji terma Romos imperijoje buvo pastatyta Ia. pr. Kr. – tai buvo didžiulis imperatoriškųjų pirčių kompleksas. Pamažu termos išplito po visą milžiniškos imperijos teritoriją, nuo Afrikos iki pat Anglijos, kiekviename imperijos mieste jų buvo bent po vieną. Šalia gydymo paslaugų ir įvairių pirčių veikė sporto centrai bei maitinimo įstaigos, buvo atliekami masažai, įrengti specialūs poilsio kambariai.

 

Šalia tokių romėniškųjų pagrindų, kaip karštų ir šaltų pirčių derinimas, sportiniai užsiėmimai, masažai ir pan., kitos pasaulio kultūros suformavo savitas SPA tradicijas. Japonijoje SPA išpopuliarėjo aštuntajame mūsų eros amžiuje, kai šalia Izumo miesto esantis karšto vandens šaltinis tapo pirmąja vieša pirčių zona. Vėliau Japonijoje paplito kompleksai, kuriuose žmonėms buvo suteikiamos apgyvendinimo ir maitinimo paslaugos, įrengti meditaciniai sodai, pirtys viduje bei lauke. Šiek tiek vėliau Suomijoje išplito saunos, o kartu ir tradicija pasikaitinus nerti į ledinį vandenį bei šalia vartoti degtinę ar alų. Osmanai visame pasaulyje garsėjo dėl įspūdingų turkiškų pirčių, prašmatniai įrengtų naudojant mozaikas.

shutterstock_120380554

SPA centrai buvo mėgstami visoje Europoje, Renesanso eroje buvo žinoma daug populiarių pirčių bei SPA kompleksų. XVIa. buvo išleista pirmoji mokslinė knyga, rekomenduojanti pirčių naudojimą sveikatinimuisi. Viešosios pirtys buvo uždarytos maro epidemijos metu, tačiau situacijai stabilizavusis, atgavo populiarumą.

 

Šiais laikais visame pasaulyje knibždėte knibžda įvairiausių SPA centrų – juose derinamos tradicinės bei modernios technikos, siūloma ne tik apsilankyti pirtyse, tačiau ir pasimėgauti masažais bei daugybe kitų grožio ir sveikatos procedūrų. Kaip ir Antikos laikais, SPA procedūras žmonės renkasi ne tik tam, jog pagerintų fizinę būklę – kartu jie atsipalaiduoja, atsikrato streso bei įtampos ir tiesiog maloniai praleidžia poilsiui skirtą laiką.

Pixmac000083336769

Kviečiame Jus nugalėti vėlyvo rudens žvarbą ir pasimėgauti jaukiomis, gaivinančiomis akimirkomis. Pasinerkite į šiltus SPA bei masažų malonumus, padovanokite sau ir savo mylimiesiems grožio ir sveikatos valandėlę. Prieš Jūsų akis – mėgstamiausių grožio ir SPA pasiūlymų trisdešimtukas!

 

Dovanokite šilumą!

 

Comments

comments