Gurmaniškos kelionės: Amerika

Šiandien turėsite unikalią galimybę pažinti daugelio svajonių šalį Ameriką. Pažinsite ne tik šios šalies virtuvę, bet ir valgymo įpročius. Kaip ir visų, taip ir šios kelionės metu Jums nereikės kelti kojos iš namų. Bet nepažadame, jog neiškelsite jos, kai sužadinsime Jūsų apetitą. Pažadame tikrai skanią ir įdomią kelionę. Tad pirmyn!

screen-wallpapers.com

Screen-wallpapers.com nuotr.

Kodėl Amerika?

Pirmiausiai amerikietiška virtuvė mums asocijuojasi su „greitu maistu“ – mėsainiais, sūrainiais, dešrainiais, „fri“ bulvytėmis ir panašiais, ne itin sveikais patiekalais. Šie gaminiai nėra įmantrūs kulinarijos, bet jie sotūs, nebrangūs ir jais galima greitai pasisotinti, todėl amerikiečiai juos labai mėgsta. Žinoma, minėtieji patiekalais sudaro nedidelę, bet tikrai būdingą dalį amerikietiškosios virtuvės patiekalų. Ne tik „greitas maistas“ apibūdina šios šalies, kitas puikus žodis, galintis ją apibūdinti yra „įvairovė“. Yra tikrai sunku trumpai papasakoti apie amerikietiškąją virtuvę, nes visi žino, jog į šią šalį yra suplaukę daugybė įvairių tautų, kurios kiekviena turi savo mėgstamus produktus ir maisto ruošimo tradicijas. Tad būtent dėl savo įvairovės amerikietiška virtuvė be galo žavi žmones.

wallpaperswide.com

Wallpaperswide.com nuotr.

Gurmaniška kelionė į Ameriką

Siūlome pradėti savo kelionę amerikietiško stiliaus restorane „Zoe‘s bar&grill“. Pažadame romantišką ir skanų vakarą. Sėdėdami restorane galėsite stebėti, kaip atviroje virtuvėje Jums gamins užsakytus patiekalus, mėgautis jaukia aplinka bei kokybišku ir draugišku aptarnavimu. Iš gausaus meniu galėsite išsirinkti tai, prie ko labiausiai linksta Jūsų širdis ir džiaugtis nepakartojamu maisto skoniu. Nuoširdžiai rekomenduojame pasinaudoti mūsų pasiūlymu. Na, o dabar lekiam pažindintis su amerikietiškąja virtuve!

48925_photo_l47831_photo_l

Mėsainis (angl. Hamburger)

Amerikoje daugiau negu bet kuriame pasaulio kampelyje yra suvalgoma įvairių rūšių mėsainių. Klasikinis amerikietiškasis mėsainis gaminamas iš jautienos faršo, svogūnų, petražolių, augalinio aliejaus, baltų bandelių, garstyčių, majonezo, Aisbergo salotų, pomidorų ir yra patiekiamas su gruzdintomis bulvytėmis. Kaip matote, pagaminti tikrai skanų, amerikietišką mėsainį nėra taip paprasta ir tikriausiai ne kiekvienas žmogus galėtų išvardinti visas sudedamąsias mėsainio dalis. Nepaisant to, kad mėsainiai laikomi nesveikais žmogaus organizmui, turi įtakos dideliam svorio padidėjimui ir kitoms ligoms, žmonės juos dievina. Na, pasilepinti kartais juk tikrai galima.

shutterstock_66398254

Dešrainis (angl. Hotdog)

Dešrainis – greitai paruošiamas karštas sumuštinis. Dešrainių įvairovė tikrai labai didelė ir kiekvienoje šalyje jo sudėtis gali skirtis. Pasigaminti šį karštą sumuštinį yra tikrai paprasta ir nesudėtinga. Dešrainiams įprastai naudojama speciali dešrainiams skirta bandelė, kurios ilgis atitinka dešrelės ilgį. Į bandelę būna įdedama pavirta, rūkyta arba kepta dešrelė, o ant viršaus dedamos daržovės (dažniausiai svogūnai ar kopūstai) ir užpilamas kečupas arba garstyčių padažas. Be visų šių ingredientų dešrainis gali būti pagardinamas sūriu ir prieskoninėmis žolelėmis. Šiuos karštus sumuštinius yra įprasta valgyti be stalo įrankių ir indų. Dešrainiai Amerikoje tapo labai populiarūs tada, kai vienas vokiečių emigrantas atvežė jas į šią šalį ir pradėjo prekiauti šiomis dešrelėmis, įdėtomis tarp duonos riekelių.

www.sheknows.com

Sheknows.com nuotr.

Traškūs vištienos gabaliukai (angl. Fried chicken)

Amerika – keptų viščiukų tėvynė. Šioje šalyje būtent kepti viščiukai yra populiariausi iš naminių paukščių. Tikriausiai visi mintinai žino, kaip reikia ruošti amerikietiškuosius traškius vištienos gabaliukus. Gali kilti klausimas – kuo šio patiekalo gaminimas skiriasi nuo kitų vištienos gaminimo būdų? Svarbiausias skirtumas yra tas, kad norint paruošti keptus vištienos gabaliukus, vištiena yra pjaunama per sąnarius ir kaulus, todėl vištienos oda lieka nepažeista. Skaniausia šių gabaliukų dalis – traški džiuvesėlių plutelė, esanti vištienos gabaliukų išorėje. Prie šio patiekalo atskirai paduodamas olandiškas padažas, marinuoti agurkėliai bei virti ryžiai. Šis patiekalas – tikras skanumėlis!

blog.trysensa.com

Blog.trysensa.com nuotr.

Kepsniai ant grotelių (angl. Barbecue)

Kepsniai ant grotelių dažnai vadinami tiesiog barbekiu. Barbekiu tai žodis, kurį žino visi, bet tikrai ne visi supranta tikrąją jo reikšmę. Jeigu jūs kepate kepsnius, gaminate mėsainius ar tiesiog dešrainius, šis procesas yra vadinamas griliavimu, o ne barbekiu. Barbekiu – tai procesas, kurio metu yra lėtai kepama mėsa. Ji paprastai kepama nedidelėje temperatūroje, naudojant mediena arba anglis, bet jokiu būdu ne dujas. Vienas populiariausių amerikiečių valgių buvo sukurtas pietinių valstijų vergų. Barbekiu būna labai įvairus, taip pat kaip ir jo pavadinimas: barbecue, BBQ, Bar-B-Q ir kiti. Barbekiu – tai ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir puiki proga pabūti lauke su savo artimaisiais. Tad pirmyn į kiemą kepti kepsnių!

www.sunstoneonline.com

Sunstoneonline.com nuotr.

Kukurūzai (angl. Maize)

Kukurūzai – miglinių šeimos augalų gentis ir viena pagrindinių žemės ūkio šakų Amerikoje. Pagal pasėlių plotą kukurūzai užima antrąją vietą pasaulyje po kviečių. Amerikiečių patiekaluose kukurūzai užima svarbią vietą. Jie kilo iš Pietų Amerikos, o vėliau paplito visame pasaulyje. Pirmieji europiečiai, pamatę kukurūzus Kubos saloje, buvo Kolumbo jūrininkai. Iš kukurūzų grūdų galima pagaminti tikrai nemažai pačių įvairiausių dalykų: miltų, kruopų, krakmolo, sirupo, viskio ar net spirito. Daugeliui žodis kukurūzai asocijuojasi su spragėsiais (angl. Popcorn). Amerika gali būti laikoma tikra šių spragintų kukurūzų tėvyne. Šiam skanumynui negali atsispirti ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Tad patys matote, jog kukurūzai – tikrai svarbus produktas amerikietiškoje virtuvėje.

www.earthtimes.org

Earthtimes.org nuotr.

iStock_000015687568Small

Obuolių pyragas (angl. Apple pie)

Obuolių pyragas – amerikiečių maisto kultūros simbolis, žinomas jau nuo 19 amžiaus. Tradicinį obuolių pyrago receptą savinasi tiek prancūzai, tiek amerikiečiai, tiek ir mes, lietuviai, tačiau daugelis visgi pripažįsta, kad šio deserto receptas yra kilęs iš Amerikos. Skanėsto pagrindas – trapi tešla, o įdaras – pjaustyti obuoliai, paskaninti muskatu ir cinamonu. Orkaitėje iškeptas pyragas skanaujamas dar šiltas ir yra patiekiamas su specialiu kremu, ledais ar grietine.   Apskritai visi vaisių pyragai yra paplitę šioje šalyje, ypač Šiaurės Amerikoje. Pyragai labai dažnai kepami švenčių ir įvairių paminėjimų metu. Taigi, obuolių pyragas – greitai paruošiamas ir gardumu kitiems desertams tikrai nenusileidžiantis kepinys.

www.jocooks.com

Jocooks.com nuotr.

Bulvių traškučiai (angl. Potato chip)

Tikriausiai nerastumėme tokio amerikiečio, kuris nemėgtu bulvių traškučių. Tai ploni bulvių griežinėliai, skrudinami aliejuje gruzdintuvėje arba orkaitėje, kol tampa traškūs. Amerika – tikroji bulvių traškučių tėvyne. Jų istorija prasidėjo 1853 metais restorane „Moon Lake Lodge“, Niujorke. Pasipiktinęs klientas liepė padavėjui nunešti atgal į virtuvę prancūziškas skrudintas bulvytes, nes jos buvo per storos, kad jis galėtų jas įsmeigti šakute. Nuo to laiko virtuvės šefas George Crum ėmė pjaustyti bulvytes vis ploniau ir ploniau. Labai plonai supjaustytos bulvytės galiausiai virto traškučiais.

www.joyofkosher.com

Joyofkosher.com nuotr.

Žemės riešutų sviestas (angl. Peanut butter)

Žemės riešutų sviestas – valgis, gaminamas iš žemės riešutų, sumaltų iki kreminės masės. Žmonės šį sviestą naudoja kaip užtepą ant duonos arba kaip sudėtinę kitų patiekalų, pavyzdžiui sausainių, dalį. Šį valgį nėra taip jau paprasta pasigaminti. Norint pagaminti žemės riešutų sviestą reikia išlukštenti, sausai pakepinti, atvėsinti, nuimti viršutinę odelę, išrušiuoti ir specialia mašina sumalti žemės riešutus. Tam, kad būtų pagerinta sviesto konsistencija ir skonis, neretai į masę yra įmaišoma druska, aliejus, cukrus ar kitoks saldiklis.  Amerika – viena didžiausių žemės riešutų sviesto gamintoja ir eksportuotoja, tad ne nuostabu, kad šį valgį amerikiečiai tiesiog dievina.

technorati.com

Technorati.com nuotr.

Spurga (angl. Doughnut)

Spurga – labai mėgstamas amerikiečių desertas. Spurgos dažniausiai siejamos su policininkais arba vieno garsiausių animacinio filmuko „Simpsonai“ herojumi Houmeriu. Spurgos dažniausiai būna saldžios, su įvairiais saldžiais ir be galo skaniais įdarais, apibarstytos pudra arba aplietos neįtikėtino gardumo glaistais. Šis desertas gaminamas iš aliejuje virtos tešlos ir yra žiedo arba plokščio apskritimo formos. Spurgos yra paplitusios visame pasaulyje ir dėl jų iš proto eina tikriausiai ne tūkstančiai, o milijonai žmonių. Tiesa, spurgų kilmės istorija nėra tvirtai žinoma, tačiau iki 19 amžiaus vidurio spurgos atrodė taip, kaip atrodo dabartinės spurgos ir į jas buvo žiūrima kaip į visiškai amerikietišką valgį.

www.wired.co.uk

Wired.co.uk nuotr.

Viskis (angl. Whiskey)

Amerikietiškas viskis – visame pasaulyje garsus alkoholinis gėrimas. Šis gėrimas yra skirstomas į mišinius (blend) ir grynus (straight) viskius. Grynais viskiais gali vadintis tie alkoholiniai gėrimai, kurie yra įtraukti į federalinį reglamentą ir brandintas naujoje ąžuolo statinėje ne trumpiau nei 2 metus. Žinomiausi federalinio reglamento tipai yra Burbonas (Kentukio viskis) ir Tenesio viskis. Burbonas yra gaminamas iš kukurūzų (jų pagal įstatymą turi būti 51 – 79 %), rugių ir miežių. Tenesio viskis nuo burbono skiriasi tuo, kad yra filtruojamas per medžio anglį, gamintą iš klevo. Žinomiausias Tenesio viskis – visame pasaulyje žinomas „Jack Daniels“.

www.thedailymeal.com

Thedailymeal.com nuotr.

Taigi, labai kviečiame pažinti Ameriką iš arčiau. Linkime Jums smagaus ir gardaus laiko!



Taip pat kviečiame apsilankyti mūsų Pinterest albume „Amerikos virtuvė”.

pinterest











Comments

comments